Puistjes; Feit of Fabel

Puistjes zijn in één nacht verdwenen
Klinkt goed maar is helaas te mooi om waar te zijn. Er bestaat geen middeltje dat je 's nachts op je puistjes smeert waarbij de volgende ochtend je puistjes helemaal verdwenen zijn. Een effectief middel heeft de tijd nodig om te werken. En de huid heeft de tijd nodig om zichzelf te vernieuwen.
 
Huismiddeltjes helpen bij acne
Tandpasta of citroensap op puistjes, noem maar op. Er zijn talrijke huismiddeltjes bekend die zouden helpen tegen puistjes. Helaas is dit eenfabel. Er zijn zeker huismiddeltjes die een ontsteking kunnen verlichten maar deze zullen de puistjes niet bestrijden.
 
Fast Food veroorzaakt puistjes
Puistjes ontstaan niet door het eten van Fast Food of door ongezond te eten. 
 
Een slechte hygiëne zorgt ervoor dat puistjes ontstaan
Puistjes hebben niets te maken met een gebrek aan persoonlijke hygiëne. Dat is de reden waarom wassen alleen niet helpt.
Te vaak wassen, wassen met zeep en/of agressieve reinigingsmiddelen kan zelfs de huid irriteren en uitdrogen.
 
Puistjes krijgen is erfelijk
Genetische factoren spelen een rol bij de neiging tot het krijgen van een slechte huid . Zij bepalen, bijvoorbeeld of talgklieren overgevoelig op hormonen reageren. Bij de vorming van puistjes of acne is vaak een combinatie van verschillende factoren doorslaggevend .
 
Puistjes zijn besmettelijk
Puistjes zijn niet besmettelijk. Echter, je kunt beter niet een handdoek delen met iemand die lijdt aan ernstige acne of extreem veel puistjes. Niet de puistjes kunnen worden overgedragen maar onder bepaalde omstandigheden kunnen wel de bacteriën die puistjes veroorzaken overgedragen worden.
 
Stress veroorzaakt puistjes
Stress kan een negatief effect op de huid hebben en zo bijdragen tot de vorming van puistjes .
 
Enkel jongeren krijgen puistjes
Het is waar dat jongeren in de puberteit het meeste last hebben van puistjes . Maar wist je bijvoorbeeld dat zelfs een baby puistjes kan krijgen? En volwassenen kunnen plotseling met 30 of 40 jaar of zelfs nog later onder puistjes komen te zitten. Intens zonnebaden, de verkeerde cosmetica of medicijnen kan leiden tot acne .
 
Door roken kunnen puistjes ontstaan
Dit klopt . Roken schaadt niet alleen de algemene gezondheid , maar ook specifiek de huid. De huid veroudert eerder, kan niet meer zo snel vernieuwen en de huid verslechterd. Dat betekent vaak meer puistjes!
 
De zon is goed voor puistjes
Ja en nee . UV-straling kan het uiterlijk van de huid te verbeteren. Vaak ziet de gebruinde huid er gezonder uit, maar dit is niet. Acne kan verergeren door UV-straling. In ieder geval is het belangrijk altijd gebruik te maken van een niet-vette en niet-comedogene zonnebrandcrème. Wanneer je gebruik maakt van een geneesmiddel voor de behandeling van puistjes, moet je nog voorzichtiger zijn omdat de huid dan bijzonder gevoelig kan reageren op zonlicht.
 
Puistjes gaan vanzelf weg
Natuurlijk kun je wachten tot de puistjes uiteindelijk vanzelf verdwijnen. Na je puberteit, ongeveer vanaf je 20ste verdwijnen de puistjes vaak weer. Tot die tijd kunnen er littekens ontstaan als het gevolg van puistjes/ontstekingen. Deze verdwijnen helaas niet zo maar.
 
Plaats uw commentaar